U bent hier

Home » Archief 2011 » Artiesten/Kunstenaars

 

Stadsdichter, terplekkepoëet, dichter onderweg, dichter op locatie, gemeentedichter en wat dies meer zij. De gedichten van Egbert Hovenkamp II zijn sociaal bewogen, herkenbaar en toegankelijk.

Egbert Hovenkamp komt uit Eext, waar hij in 1953 geboren is aan de Eexterhalte. Ze verhuisden later naar Gieten, waar zijn vader boswachter werd. Omdat Egbert vernoemd is naar zijn opa, noemt hij zichzelf Egbert Hovenkamp de 2e.

Na veel omzwervingen in Noord – en Oost Nederland is hij uiteindelijk in Assen terechtgekomen waar hij nu al weer zo’n dertig jaar leeft maar met hang naar het landelijke, de Hunzevallei.

Schrijven en vertalen zit hem in het bloed. In de jaren ’80 heeft hij wat werk opgestuurd naar Gerard Nijenhuis en die heeft zijn belangstelling voor het schrijven in het Drents gestimuleerd. 

Maar ook schrijft Egbert vaak in het Nederlands en vertaald vanuit het Engels in het Nederlands.

Zijn gedichten zijn sociaal bewogen, herkenbaar en toegankelijk waardoor zij waarschijnlijk ook jongeren aanspreken. Behalve ‘haiku-achtige’ gedichten schreef hij ook muzikale verzen, die door de ritmiek bijna op songteksten lijken.

Hovenkamp put zijn inspiratie uit het Drentse landschap en uit de rockmuziek. Hij bewijst in zijn gedichten dat Drent-zijn, maatschappijkritiek, ‘neimoouds’ levensgevoel en muzikaliteit prima samengaan in de Drentse schrijverij.

De songtekst ‘I’m Still Learning How To Crawl’ van Daniël Lanois vormde de aanzet tot het schrijven van het gedicht ‘Braanbaor’. Het is het werk van een schrijver die open in de wereld staat, maar wel bevestigd wil zien dat het verdomd moeilijk is om je een plekje in die wereld te veroveren.

Egbert Hovenkamp, voormalig stadsdichter van Assen, is sinds 2010 gemeentedichter van de gemeente Aa en Hunze en dit jaar (2011) de hofdichter van Cultuurlijk Aa en Hunze.